×

Put your health first

FIND OUT MORE

Нека вашето здравје ви биде најважно

Закажете проверка на дојките

Што е проверка на дојките?

Проверката на дојките (мамограм) е рендгенска снимка на дојките. Со проверката на дојките може да се открие рак кој е многу мал за да може да се види или почуствува. Во денешно време, повеќе жени го преживуваат ракот на дојката благодарение на навременото откривање и подобреното лекување.

Breast screens on monitors

Дали сум изложена на ризик?

BSV 1 in 7 Women Graphic Blue Dec2019 V11 од секои 7 жени во Викторија заболуваат од рак на дојката во текот на нивниот живот.

familyПовеќето жени со рак на дојката немаат семејна историја на болеста.

50 plusСтареењето е најголемиот фактор на ризик за заболување од рак на дојката.

Дали е потребно да направам проверка на дојките?

Навременото откривање на ракот спасува животи

Дали сте на возраст меѓу 50 и 74 години?

Треба да правите мамограм секои две години.

Дали сте на возраст во 40тите години или постари од 70 години?

Разговарајте со вашиот доктор дали е потребно да правите мамограм.

Дали сте помлади од 40 години?

Проверките на дојките не се ефикасни за жените кои се на возраст под 40 години.

Проверката на дојките

breastscreening is free

е бесплатна

Breast screening takes about 10 minutes

трае околу 10 минути

Breast screening doesn’t need a doctor’s referral

за неа не е потребен упат од доктор

Breast screening is provided by female radiographers

ја прават рендген-техничарки

Breast screening is available at a clinic near you

можете да ја направите во клиника во ваша близина, 

насекаде во Викторија

Запознајте ги вашите дојки

Запознајте се со нормалниот изглед и допир на вашите дојки. Отидете на доктор ако забележите било какви невообичаени промени.

Прашајте го вашиот доктор за ризикот на кој сте изложени да заболите од рак на дојките и дали е потребно да правите проверка.


Download:


Услуги од жени, за жени

Ако имате оштетен слух или говор, јавете се на TTY 13 36 77

Закажете преглед на breastscreen.org.au или јавете се на 13 20 50